Den rejäla pensionen – den svenska modellen och tjänstepensionen ITP

Läs rapporten (2019)

Ladda ner som PDF

Ett välfungerande tjänstepensionssystem är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen. Denna rapport från 2019 visar samhällsnyttan med tjänstepensionen ITP, som omfattar 2,4 miljoner privata tjänstemän med kollektivavtal.

Rapporten ”En rejäl pensionen – den svenska modellen och tjänstepensionen ITP” är framtagen av Svenskt Näringsliv, PTK och Collectum. Rapporten lyfter fram vad den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP innebär och hur den fungerar: för samhället, den anställda och för arbetsgivaren. Rapporten erbjuder både grundläggande fakta för den oinsatte, och nya perspektiv för den som redan vet mycket om pensionssystemet.

Rapporten visar bland annat att de pressade avgifterna inom tjänstepensionen ITP innebär att sparkapitalet för en genomsnittlig privat tjänsteman är väsentligt större när det är dags att lämna arbetslivet. Det kan handla om drygt 330 000 kronor mer, jämfört med motsvarande tjänstepensioner på den öppna marknaden.

Tjänstepensionen ITP omfattar 2,4 miljoner privatanställda tjänstemän på 36 000 företag som har kollektivavtal. Under förra året betalade arbetsgivarna in 44 miljarder kronor till tjänstepensionen ITP – det motsvarar 120 miljoner kronor om dagen.

Ökad kunskap om ITP behövs

Tjänstepensionen har över tid fått allt större betydelse för människors ekonomi efter yrkeslivet. Det innebär också att det blivit viktigare med kunskap om hur det kollektivavtalade tjänstepensionssystemet är uppbyggt och vad det levererar. Det gäller både de som omfattas av ITP, och de som styr över regler som påverkar framtidens pensioner.

I samband med att rapporten släpptes i december 2019 levererades den som digital julklapp till Sveriges 349 riksdagsledamöter och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.