Tjänstepension ITP

Tjänstepensionen ITP är en kollektivavtalad tjänstepension som har förhandlats fram av PTK och Svenskt Näringsliv. ITP ger inte bara mer i plånboken som pensionär; den innehåller också försäkringar för olika skeden i livet.

Tjänstepension är uppskjuten lön – pengar som du avstår idag, som arbetsgivaren i stället betalar in till din pension. Tjänstepensionen ITP innehåller dessutom försäkringar som tryggar din privatekonomi både under och efter arbetslivet.

Tjänstepensionen går att anpassa genom olika personliga val. Här på PTK.se kan du läsa mer om vilka valmöjligheter som finns inom de olika ITP-formerna och vad som reglerar storleken på din tjänstepension. Själva valen gör du på Collectums webbplats

Vem har ITP?

ITP-avtalet omfattar nästan 2 miljoner privatanställda svenskar. För att få ITP ska du vara anställd på ett företag som har det kollektivavtal som PTK har förhandlat fram tillsammans med Svenskt Näringsliv. Om du är osäker på om du har ITP kan du kolla det hos Collectum. Då ser du också om du tillhör ITP 1 eller ITP 2.

ITP ger mer pension för pengarna

ITP står för Industrins och handelns tilläggspension, och tillägg är just vad det är. Tjänstepensionen fungerar som ett komplement till den allmänna pensionen som staten betalar ut. Läs mer om pensionens alla delar hos Pensionsmyndigheten.

Förutom ITP så finns det även andra typer av tjänstepension som bygger på privata avtal mellan arbetsgivare och anställda – men inget är lika förmånligt som det kollektivavtalade. Genom att ITP upphandlas centralt kan vi få de lägsta avgifterna för ditt sparande. Det gör att det blir mer pension kvar till dig i slutänden. 

Tjänstepensionen ITP är självklart helt jämställd – lika för alla som omfattas av avtalet.

Få koll på ITP

Det finns ett par olika former av ITP, eftersom avtalet har förhandlats om genom åren. På våra sidor om ITP 1 och ITP 2 kan du läsa mer om hur de olika formerna fungerar och vilka val man kan göra inom respektive ITP-form. Ännu mer detaljerad information finns i PTK:s Handbok om försäkringar, som fungerar som en uppslagsbok för försäkringsinformatörer. Vi har också en särskild sida om rollen som försäkringsinformatör

För dig som är ny på området och vill ha en mer grundläggande genomgång av vad ITP är, har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna om ITP här.

FAKTA – Tjänstepensionen ITP

  • Kollektivavtalad tjänstepension för privatanställda tjänstemän.
  • Förhandlas av PTK och Svenskt Näringsliv.
  • Omfattar 33 000 företag och 2 300 000 försäkrade arbetstagare.
  • Tjänstepension är uppskjuten lön.