Efterlevandeskydd och livförsäkring

I tjänstepensionen ITP ingår ekonomiskt skydd till de efterlevande. Livförsäkringen TGL ingår för alla, medan återbetalningsskydd och familjeskydd är valbara. Om man avstår från de valbara skydden ökar i stället den egna pensionen. Man kan alltid ändra sitt val om ens familjesituation ändras.

En kort film om hur efterlevandeskyddet i ITP fungerar.

Efterlevandeskydd

Efterlevandeskydd är ett samlingsnamn för det skydd som finns i ITP och som kan ge närstående pengar vid den försäkrades dödsfall. Efterlevandeskyddet består dels av livförsäkringen TGL, dels av återbetalningsskydd och familjeskydd. De två senare får man själv välja om du vill teckna.

Om man inte har någon som är ekonomiskt beroende av en bör du inte ha de här skydden – då är det bättre att pengarna går till den egna pensionen.

Det är viktigt att tänka på att man kan behöva anpassa sitt efterlevandeskydd om ens livssituation förändras. Det kan till exempel vara om man blir sambo, skaffar barn, gifter eller skiljer sig, eller när barnen flyttar hemifrån. På Rådgivningstjänst kan man få råd om hur du ska anpassa skyddet.

Livförsäkringen TGL

Alla som har ITP och som arbetar minst åtta timmar per vecka har en tjänstegrupplivförsäkring, TGL. Den ger ens familj ett engångsbelopp om man dör innan man går i pension. TGL har man automatiskt så länge ens anställning varar – det upphör när man går i pension eller senast när man fyller 70 år. Det är arbetsgivaren som betalar premien för TGL.

Hur stor blir ersättningen?

Ersättningen från TGL beräknas med hjälp av prisbasbeloppet. I första hand betalas ett grundbelopp ut. Om man har arvsberättigade barn under 20 år kommer ett barntillägg att betalas ut till dem.

Om den försäkrade inte har fyllt 55 än när hen dör blir grundbeloppet 6 gånger prisbasbeloppet (352 800 kr år 2025). För den som har fyllt 55 minskar grundbeloppet lite för varje år. Men om man har barn som är under 17 år utbetalas hela grundbeloppet (6 prisbasbelopp) oavsett hur gammal man är.

Vem får ersättningen?

Den som får pengarna från livförsäkringen kallas förmånstagare. I TGL finns en generell princip för förmånstagare, som innebär att ersättningen (grundbeloppet) enligt turordning går till:

  • make/maka/registrerad partner
  • barn, barnbarn
  • föräldrar

Den som är sambo får inte pengarna automatiskt. Man kan dock ange sin sambo eller någon annan som förmånstagare, genom att fylla i en blankett hos Avtalat för särskild förmånstagarförordnande. Man kan välja vilken person som helst som förmånstagare.

Återbetalningsskydd

Ett återbetalningsskydd innebär att ens familj får det resterande värdet av ens pension om man skulle dö innan allt har betalats ut. Ju mer man har tjänat in till sin ITP, desto mer pengar blir det till familjen.

För att återbetalningsskydd ska betalas ut måste man aktivt ha valt till det i ITP-valet. Om man väjer återbetalningsskydd minskar den egna pensionen något. Det beror på att man inte får del av några arvsvinster från andra som är försäkrade i ITP.

Man får själv avgöra om ens familj behöver återbetalningsskyddet. Vill man ha hjälp att räkna på det kan man använda Rådgivningstjänst. Man kan ändra sitt val när man vill på Avtalats webbplats.

Återbetalningsskydd går i första hand till make/maka/sambo, i andra hand till arvsberättigade barn. Om man dör innan man har gått i pension betalas pengarna ut som ett månadsbelopp i fem år. Om man dör medan ens pension betalas ut får familjen de utbetalningar som återstår.

Familjeskydd

Med familjeskydd får familjen ett ekonomiskt skydd om man dör före 65. Familjeskydd är en försäkring som betalas ut månadsvis under ett antal år. Man väljer själv hur stort familjeskydd man vill ha.

Familjeskyddet betalas ut under 5, 10, 15 eller 20 år, dock längst till den månad den försäkrade skulle ha fyllt 70 år (71 år i ITP 1). Det finns fyra belopp att välja mellan. Som mest kan ens familj få 19 100 kronor före skatt i månaden.

Pengarna går i första hand till make/make, registrerad partner eller sambo, i andra hand till barn (oavsett ålder). Man kan dock själv byta förmånstagare till tidigare partner, styv- eller/fosterbarn.
Kostnaden för familjeskyddet dras från de pengar som betalas in till ITP – det betyder alltså att den egna pensionen minskar om man har familjeskydd. Hur mycket det kostar beror på:

  • vilket belopp man väljer
  • hur länge skyddet ska betalas ut
  • hur gammal man är

Familjepension

Den som har ITP 2 och tjänar över 50 375 kr i månaden (7,5 inkomstbasbelopp, 2025) har dessutom ett extra skydd som kallas familjepension. Man kan välja att avstå från denna; då betalas motsvarande premie till ens ITPK. Läs mer om familjepension i ITP 2.