Seko ansluter till Huvudavtalet

Publicerat 2022-08-19

Den 18 augusti anslöt fackförbundet Seko sig till Huvudavtalet om trygghet, omställning och anställningsskydd mellan PTK och Svenskt Näringsliv, avseende vissa av Sekos avtal där de har gemensamma kollektivavtal med PTK-förbund.

Svenskt Näringsliv och PTK har gjort det möjligt för fackförbund som inte är medlemmar i PTK att på förbundsnivå anta Huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Seko har på vissa områden gemensamma kollektivavtal med PTK-förbund, så kallade medarbetaravtal. På dessa områden har nu Seko valt att ansluta sig till Huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Det gäller avtal mellan Seko och Almega Tjänsteförbunden, TechSverige, Tågföretagen, Installatörsföretagen respektive Energiföretagens Arbetsgivareförening (EFA) och berör cirka 30 000 av Sekos medlemmar. Det nya huvudavtalet börjar tillämpas den 1 oktober 2022.

Vi välkomnar att nu även Seko inom dessa områden ansluter sig till huvudavtalet. Det är glädjande att allt fler anställda får tillgång till det starka omställningsstöd som huvudavtalet innebär, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp.

Om SEKO

Seko är ett fackförbund inom LO som organiserar 110 000 medlemmar inom nio branscher: Civil, Energi, Försvar, Post, Sjöfolk, Tele, Trafik, Vård samt Väg och ban. Anslutningen till huvudavtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv berör cirka 30 000 medlemmar inom Seko.