Flera kandidater är också beredda att driva frågan i kommande europeiska lagstiftningsprocesser och att stödja social dialog i andra länder. Det visar PTK:s enkätundersökning inför valet.
Under lång tid har parternas förhandlingslösningar utvecklat det svenska samhället, stärkt industrins konkurrenskraft och bidragit till att Sverige blivit en stark exportnation. Ansvarstagande och starka parter har gett Sverige goda förutsättningar att snabbfotat anpassa den svenska arbetsmarknaden till den globaliserade världens krav.
Den svenska modellen som bygger på avtalslösningar samspelar dock inte alltid med den mer detaljerade lagstiftningstraditionen på kontinenten. Detta har blivit tydligt i flera lagstiftningsprocesser under den senaste mandatperioden, såsom inför plattformsdirektivet och lönetransparensdirektivet. Det är därför glädjande att det finns stor politisk enighet och att toppkandidaterna nu kraftfullt vill stödja social dialog och parternas behov av förhandlingsutrymme.
Detta viktiga budskap betonas också av Enrico Letta i hans färska rapport ”Much more than a market” om den inre marknadens framtid, där han lyfter behovet av en robust social dialog med utrymme för parterna att förhandla.
Om Sverige ska kunna påverka den europeiska agendan så måste våra företrädare vara drivande men också lyssnande och konstruktiva aktörer i EU. Andra länder har andra förutsättningar och Sverige måste vara öppet för att säga ”Ja och …”, i stället för ”Nej” till deras idéer och förslag, för att vi i vår tur ska kunna förvänta oss förståelse för hur EU:s politik behöver utformas så att den värnar vår avtalsmodell.
För att få gehör för vår svenska arbetsmarknadsmodell, som partierna enhälligt står bakom, måste Sverige helt enkelt bli bättre på att formulera hur det sociala Europa kan utformas med respekt för nationella arbetsmarknader. Att främja ett socialt Europa som skapas av och med arbetsmarknadens parter är ett konkret sätt att svara på frågan. För att nå dit krävs också en insikt om att grundläggande rättigheter, såsom föreningsrätten, behöver respekteras fullt ut på den europeiska arbetsmarknaden.
Nu har Sverige ett gyllene tillfälle att omvandla den politiska enigheten kring betydelsen av social dialog till verkstad. På toppmötet i juni ska stats-och regeringscheferna besluta om EU:s strategiska agenda 2024–2029 med prioriteringar för Europas framtid. Sverige bör kräva att utrymmet för social dialog erkänns i nästa lagstiftningsperiod. Kollektivavtalslösningar gör andra prioriteringar, såsom ökad konkurrenskraft, möjliga att genomföra. Genom samverkan och förhandling byggs ett starkt Europa med plats för alla. Då minskar också behovet av EU-lagstiftning på arbetsmarknadsområdet. Då skyddas den svenska arbetsmarknadsmodellen.
Peter Hellberg, ordförande PTK