Ute nu: podd om Trygghetsöverenskommelsen

Publicerat 2022-09-22

Trygghetsöverenskommelsen har kallats den största reformen av anställningstryggheten sedan 70-talet, men vad innebär den egentligen? Vad är lag och vad är avtal? Vem får studera och vem får sägas upp? Hur får de som sägs upp hjälp att komma vidare? Och hur är det med de visstidsanställda? PTK:s förhandlare reder ut begreppen och ger dig svar på dessa, och många fler, frågor.

Den 1 oktober 2022 börjar den så kallade Trygghetsöverenskommelsen att tillämpas på svensk arbetsmarknad.

Anna Herdenstam träffar förhandlingschefer och jurister som varit med och förhandlat fram vad som har kallats den största arbetsmarknadsreformen på 40 år.

I sex avsnitt får du veta allt om bakgrunden till överenskommelsen, vilka de nya kompetens- och omställningsstöden är, vad det sker för förändringar i lagen om anställningsskydd och på vilket sätt huvudavtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv gör stor skillnad för dig som förtroendevald eller anställd på något av förbunden inom PTK.

Podden riktar sig framför allt till dig som arbetar fackligt lokalt eller centralt, men även till dig som är nyfiken på de nya möjligheterna att studera mitt i arbetslivet eller fundersam över hur du kan påverkas i en uppsägningssituation.

Klicka för att lyssna på podden på: Spotify, Apple Podcaster, Libsyn, och Deezer.