Avtalats digitala rådgivningstjänst ger dig koll på din tjänstepension

Publicerat 2023-03-16

Under mars månad skickar Collectum ut det röda kuvertet med årsbeskedet till dig har tjänstepensionen ITP. Om du tycker det känns klurigt att veta vilka val du kan göra kring din tjänstepension kan du ta hjälp av Avtalats digitala rådgivningstjänst.

Hälften av svenskarna har svårt att förstå sin pension, visar en undersökning från Collectum, och många förstår inte hur man kan påverka sin pension. Privatanställda tjänstemän som har kollektivavtal ökar sin pension avsevärt – den med ITP 2 kan få i genomsnitt upp till 7 400 kronor mer jämfört med den som bara har allmän pension. Enligt Pensionsmyndigheten måste den som saknar kollektivavtalad tjänstepension spara cirka 2 000 kronor i månaden för att uppnå samma pension som den med tjänstepension.

Det är lätt att skjuta undan alla tankar på pensionen. Men att engagera sig i sin tjänstepension tidigt kan göra stor skillnad senare i livet. Årsbeskedet om tjänstepensionen ITP får du antingen digitalt via Kivra eller fysiskt i din brevlåda. Där kan du läsa om hur mycket ITP du hittills har tjänat in och se en prognos över din framtida pension. Att titta igenom årsbeskedet är ett bra sätt att få koll på din tjänstepension. Du kan också ta hjälp av Avtalats digitala rådgivningstjänst som den numera heter när PTK flyttat den till Avtalat.

I rådgivningstjänsten besvarar du frågor om din livssituation och ekonomi som våra rådgivare har tagit fram. Utifrån dina svar utformar vi råd som är anpassade just för dig. Tjänsten är kostnadsfri att använda, tillgänglig dygnet runt och helt digital. Bakom råden finns inget vinstintresse och Avtalat får ingen provision oavsett vad du väljer.

Så kan du påverka din pension

Det finns i huvudsak två saker du kan ta ställning till för att påverka din pension. För det första kan du fundera över om du behöver någon av de försäkringar som finns att välja, och för det andra finns möjligheten att bestämma hur du vill placera din pension.

Oavsett om du är singel eller har familj med barn har du nytta av rådgivningen. Du som har familj kan komplettera din tjänstepension med försäkringar som tryggar ekonomin om något skulle hända dig. Är du singel eller har du äldre barn som står på egna ben? Då ska du satsa på att få så hög pension som möjligt i stället för att betala för försäkringar du inte behöver.

När du är klar med rådgivningen får du en lista med tydliga åtgärder med syfte att öka värdet på din tjänstepension. Att göra en komplett rådgivning tar ungefär en timme.