Dialog som leder framåt
Olika plattformar i sociala medier har blivit en allt viktigare del i att nå ut, både för att visa att Prevent finns och för att dela kunskap. Målgrupper är traditionellt chefer och skyddsombud, men egentligen alla som jobbar med arbetsmiljöfrågor.
– Just nu har vi haft fokus på den regelstrukturförändring som Arbetsmiljöverket har gjort. Vi har gjort ett stort utvecklingsarbete för att uppdatera allt vårt material. I vår roll som kunskapsförmedlare är det viktigt att vi är på tårna och att allt är korrekt.
Som nybakad jurist började hon sitt yrkesliv på Arbetsmiljöverket och fortsatte på Arbetsmarknadsdepartementet, men växlade bana för några år sedan.
– Jag ville ut i i vardagen, ut på arbetsplatserna. Det tenderar att bli teoretiskt inom myndighetsvärlden och att växla till ett mer verklighetsnära perspektiv blev en bra erfarenhet. I mitt nuvarande uppdrag har jag verkligen nytta av båda delarna.
Något Susanna Ribrant tog med sig från sina år på företag är vikten av dialog mellan olika delar i företaget. Att prata om det gör att man kan hitta vägar fram till ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
Nya krav i förändrat arbetsliv
Arbetslivet är i ständig förändring med nya arbetssätt, inte minst den digitala arbetsmiljön och distansarbete som ställer nya krav på arbetsmiljöarbetet.
– Den förändring som skett sedan pandemin gör att vi har behöver fokusera på chefers arbetsmiljö. Vem värnar den och hur gör man det på bästa sätt? Min bild är att det läggs på nya arbetsuppgifter hos cheferna som skapar en hög arbetsbelastning, så det finns anledning att fokusera på den gruppen framöver.
Generellt tycker Susanna Ribrant att hon har märkt av ett ökat intresse för arbetsmiljöfrågor, inte minst säkerhetskultur, i takt med att till exempel AI-verktygen tar plats i vårt arbetsliv.
– Ja, det är definitivt en stor fråga nu och framåt. Det händer mycket inom exempelvis den gröna omställningen och vi behöver hänga med, framtidssäkra och se runt hörnet, konstaterar Susanna Ribrant.
Text: Gunilla Mild Nygren