Få koll på din tjänstepension med Avtalats rådgivningstjänst

Publicerat 2022-03-31

Nu i mars och april kommer det röda kuvertet från Collectum med årsbesked om tjänstepensionen ITP. Att titta igenom årsbeskedet är ett bra sätt att få koll på din tjänstepension. Du kan även ta hjälp av Avtalats digitala rådgivningstjänst.

Att engagera sig i sin tjänstepension tidigt kan göra stor skillnad senare i livet. I årsbeskedet kan du som är privatanställd tjänsteman läsa om hur mycket ITP du hittills har tjänat in och se en prognos över din framtida pension.

Vill du lära dig mer och kanske förändra något finns Avtalats rådgivningstjänst till för dig. I tjänsten får du kostnadsfria och individuellt anpassade råd om din tjänstepension. Oavsett om du är singel eller har familj med barn har du nytta av rådgivningen. Du som har familj kan komplettera din tjänstepension med försäkringar som tryggar ekonomin om något skulle hända dig. Är du singel eller har du äldre barn som står på egna ben? Då ska du satsa på att få så hög pension som möjligt i stället för att betala försäkringar du inte behöver. I rådgivningstjänsten berättar vi vilka möjligheter som finns och beskriver hur du kan göra.

Du kan påverka din tjänstepension genom att:

  • anpassa dina placeringar efter vilken risknivå du föredrar, och hur ofta du vill se över ditt pensionssparande
  • anpassa de valbara försäkringar som ingår i tjänstepensionen.

Avtalats rådgivningstjänst hjälper dig med båda delarna.

Så här går rådgivningen till

Första steget i rådgivningen är att du lämnar fullmakt så att vi kan inhämta information om ditt försäkringsskydd och du ger oss information om din ekonomi och familjesituation. I nästa steg kartlägger vi dina behov. Därefter ger vi dig individuellt anpassade råd. Rådgivningen avslutas med att du får en checklista med råden, så att du enkelt kan följa dem. Allt som allt tar det mindre än en timme.

Råden du får i Avtalats rådgivningstjänst är kostnadsfria och vi tjänar inga pengar på tjänsten.

Ny avsändare – lika goda råd

Nu är det ett år sedan PTK:s digitala rådgivning om tjänstepension, Rådgivningstjänsten, flyttade in hos Avtalat och döptes om till Avtalats rådgivningstjänst. Avtalat är det bolag som PTK startat tillsammans med Svenskt Näringsliv och LO för att öka kunskapen om kollektivavtalad pension och försäkring. Ny avsändare alltså, men lika goda råd som tidigare.