Färg och form hjälpte till att fräscha upp ekonomikunskaperna

Publicerat 2020-10-16

Både Åke Larsson och Anna Rydh har flera års erfarenhet av styrelsearbete, men den ekonomiska biten kan vara utmanande. I kursen kassaflödesanalys fick de tillfälle att repetera de ekonomiska begreppen med hjälp av visualiseringar.

– Ekonomi är inte min starkaste sida. Kursen i kassaflödesanalys blev ett sätt att exponera sig och fräscha upp kunskaperna. Kassaflödesanalys må låta väldigt specifikt, men kursen täcker upp ett stort område av styrelseekonomin, säger Åke Larsson, arbetstagarledamot i Getinges styrelse.

En kassaflödesanalys används för att företaget ska veta hur mycket pengar det finns i kassan just nu och hur mycket det kommer finnas framöver. Man kan jämföra med sin privatekonomi – du vill ju veta att du har tillräckligt med pengar för att klara dig till nästa lön.

Det kan låta enkelt, men i ett stort företag blir det väldigt komplext och kräver planering flera månader i förväg. Saknas det koll på kassaflödet kan bolaget behöva ta in nytt ägarkapital eller ta ett snabblån, och då blir det dyrt.

Första gången kursen ges digitalt

Nytt för i år var att kursen hölls digitalt i Zoom, med anledning av corona. PTK har snabbt fått ställa om och anpassa utbildningarna efter rådande läge. Åke Larsson berättar att han inte är ett stort fan av långa digitala möten. När han läste att kursen var helt webbaserad blev han först lite tveksam.

”Jag lämnade kursen glad och fylld med energi. Det hade jag inte förväntat mig av en heldag i Zoom! Kursledaren ställde direkt riktade frågor, på det sättet fick alla komma till tals utan att vi pratade i mun på varandra.”

Åke Larsson

Senior Principal Engineer

Åke Larsson berättar att han redan haft nytta av utbildningen:

– Vi gick igenom olika verktyg som jag använt för att fundera kring olika scenarion. Tidigare har jag haft en magkänsla för hur man ska agera, nu kan jag konkretisera och göra den magkänslan mer explicit.

Anna Rydh, koordinator på Borealis i Stenungsund, deltog också i höstens kurs. Hon kände precis som Åke att det var dags att bättra på ekonomikunskaperna.

”Varje år är det lika svårt att sitta med årsredovisningen. Ekonomi är inget jag arbetar med och jag tycker det är rätt krångligt. Men som arbetstagarledamot har jag ett lika stort ansvar att förstå ekonomin som andra ledamöter.”

Anna Rydh

Koordinator på Borealis

För Anna Rydh var en stor behållning med kursen att kursledaren använde färg och form för att visualisera ekonomiska begrepp och modeller. Det var lättare att ta till sig informationen när det inte bara radades upp massa siffror, säger hon.

Anna Rydh har deltagit i många PTK-utbildningar genom åren, bland annat diplomutbildningen och kurser i riskhantering i styrelserummet och styrelseengelska. Något hon uppskattar är att deltagarna kommer från alla håll och kanter.

– På PTK:s kurser samlas människor från olika fackförbund och branscher, som jobbar på allt från stora internationella företag till företag med en handfull anställda. Det blir alltid ett spännande erfarenhetsutbyte, säger Anna Rydh.

Kassaflödesanalys

Hur hänger ekonomirapporterna ihop? Hur kan jag snabbt ta till mig en kassaflödesanalys? Hur påverkas företaget av in- och utbetalningar? De här frågorna och många fler får du svar på i utbildningen i kassaflödesanalys.

  • Utbildningen vänder sig till dig som gått utbildningen Rollen som bolagsstyrelseledamot och Förståelse för ekonomi i styrelserummet eller gått Diplomutbildningen 2018 eller tidigare, då kassaflödesanalys inte ingick i utbildningen.
  • Ett nytt kurstillfälle är planerat till våren, men inget datum är satt än. Håll dig uppdaterad på sidan Kurser och aktiviter för bolagsstyrelseledamöter.