Monica Blomberg förhandlar åt facket med facket. Hur hänger det ihop? Jo, hon är ordförande i Unionenklubben på regionen Unionen Stockholm. Även förhandlande ombudsmän och andra anställda på Sveriges största fackförbund behöver förtroendevalda som bevakar och tar vara på deras intressen.
Klubben som Monica Blomberg arbetar för omfattar hela 145 medlemmar. Flera av dem bär på frågor som gäller pensioner och försäkringar. Det här var orsaken till att Monica nyligen valde att gå PTK:s tre dagar långa grundkurs om – pension och försäkring. Till bilden hör att de professionella försäkringsinformatörer som förbundet tidigare anlitade inte längre var tillgängliga. Det gick inte för klubben att hålla frågorna på avstånd längre.
– När jag började få frågor från medlemmarna om pensioner kände jag mig som ett ufo. För att kunna svara bra behövde jag ha bättre grunder. Annars hade jag fått sätta mig och googla mig fram till svaren.
– Visserligen kan även arbetsgivaren Unionen svara på frågorna om pension och försäkring, men medlemmarna kom till mig i alla fall.
Kommer att ha stor nytta av kursen
Efter att ha gått grundkursen i maj i år har Monica Blomberg en bra grund att stå på för att lotsa andra vidare i besluten.
– Jag har fått en hel del aha-upplevelser och vet att jag har stor nytta av de det jag lärt mig när jag rådgör med våra medlemmar framöver.
Monica Blomberg har varit klubbordförande ända sedan 2016 och har således perspektiv på vilka frågor som aktualiseras på arbetsplatsen. En vanlig fråga som äldre anställda tar upp gäller hur man ska tänka kring arbetstidsförkortning och vilka effekter det får på den slutgiltiga pensionen.
– Det här hade jag inte alls koll på innan, men efter kursen har jag koll.
Grundkursen vänder sig främst till förhandlande ombudsmän, men även till förtroendevalda. Monica Blomberg gick kursen i egenskap av det senare, men faktum är att hon i grunden är förhandlande ombudsman. Eftersom det fackliga uppdraget är på heltid får dock förhandlingarna stå tillbaka. Det lär inte vara någon yrkesmässig nackdel att ha gått kursen när hon en dag växlar spår igen.
Har du även haft utbyte av kursen privat?
– Ja, jag skulle önska att alla kunde gå en sådan här kurs för att bättre förstå pension och försäkring, bli medvetna om sina rättigheter och hur man ska bete sig. Vi fick en förståelse för ITP och socialförsäkringssystemet med änkepension och hela paketet. Nu händer det att jag rådgör med kollegor, släkt och vänner om saker jag inte hade tänkt på innan.
Allt kommer upp till ytan
Det märks att delen om arbetsskadeförsäkringen har gjort djupt intryck. Monica är medveten om att man ska göra en anmälan arbetsskada efter varje tillbud som längre fram kan ge effekter på arbetsförmågan. Men det gäller att vara observant och närvarande i stunden också, inte bara medveten.
– Nu, efter kursen, kommer allt upp till ytan. Man blir så mycket mera ”på” och påminner andra när något tillbud inträffar. Har du gjort en anmälan? Ja, den frågan ställer jag på ett närmast tjatigt sätt.
Arbetsskadeförsäkringen är relevant för förtroendevalda. Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön på arbetsplatsen. Men var går gränsen? Distansarbete hemifrån har brett ut sig under och efter pandemin. Unionen exempelvis stängdes i mars 2020 för en längre tid. Monica Blomberg arbetar själv mycket hemifrån och är ute och reser i tjänsten emellanåt.
– Det här är jätteaktuella och intressanta frågor. Det kan handla om svåra gränsdragningar när det kommer till bedömningen. Anmäla skador kan man alltid göra, hur det bedöms blir en senare fråga.
Det har väl redan framgått att Monica Blomberg rekommenderar kursen, men hon vill ändå göra ett medskick till.
– När man tittar på kursupplägget kan det förefalla torrt och tråkigt, men det är det minst av allt. Det är på ren svenska skitkul.
Text: Lennart Frykskog