Kursdagen fräschade upp pensionskunskaperna

Publicerat 2023-10-16

PTK håller introduktionskurser i pension och försäkring löpande. Under en dag går kursledare från PTK och Avtalat igenom det viktigaste i lag och kollektivavtal, och ger deltagarna verktyg på området. Håkan Danielsson Wahl gick kursen under våren.

Som förbundsanställd kan man ha många bollar att jonglera. Håkan Danielsson Wahl är regional ombudsman på Unionen Dalarna och är verksam i hela länet. I rollen ingår förhandling, ett fadderskap åt sex klubbar och arbete med Unionens kurser. Utöver detta sitter Håkan i regionstyrelsen i Dalarna, vilket är passande utifrån hans tidigare erfarenhet från journalistik och opinionsbildning. Styrelsearbetet innebär mycket kontakt med förtroendevalda från vitt skilda branscher och arbete med valberedningar.

– Valberedning kanske inte låter så sexigt, men det är jätteroligt och det tas väldigt seriöst.

Frågor om pension och försäkring

Under sin tid på Journalistförbundet var Håkan försäkringsinformatör och i sin nuvarande roll får han också frågor om ämnet. Frågan om pension och försäkring kommer oftast upp vid arbetsplatsbesök, men också från medlemmar och förtroendevalda. 

– Då vill man ju verkligen veta vad man pratar om. Jag kände att jag inte var tillräckligt kunnig och ville kunna se till att medlemmarna får rätt information. Numera hänvisar jag ofta till Avtalat, som ju är ett relativt nytt bolag. Det var ännu en anledning att gå kursen, att veta mer om dem. 

”Om man gått en kurs för länge sedan är det verkligen inte dumt att gå en igen för att fräscha upp.”

Håkan Danielsson Wahl

Regional ombudsman, Unionen Dalarna

Introduktionskursen

På PTK:s introduktionskurs i pension och försäkring får deltagarna lära sig om hela pensionssystemet på en övergripande nivå, och får viktiga verktyg för att kunna hantera frågan i sin roll. Håkan säger att han kände igen mycket av innehållet, men understryker att man aldrig är fullärd. 

– Om man gått en kurs för länge sedan är det verkligen inte dumt att gå en igen för att fräscha upp. 

Att kursen var en heldag kändes som en utmaning med ett fullt schema, men Håkan var glad att han hade möjlighet att gå den. 

– Det märks när utbildare är kunniga och det var de verkligen. Det blev som en trygghet i hela utbildningen. 

Utöver duktiga kursledare och en pedagogiskt upplagd kurs med mycket grupparbete, reflekterar Håkan över engagemanget i gruppen av deltagare. 

– Det gjorde mig positivt överraskad, engagemanget växte mer och mer hela dagen. Vi var ett skönt gäng, en blandning av förbundsanställda och förtroendevalda, och det blev verkligen en rolig dag.