Ny rapport om tjänstepensionen ITP överlämnad till riksdagen

Publicerat 2020-09-10

PTK, Svenskt Näringsliv och Collectum har lämnat över den nya rapporten Tjänstepensionen ITP – Ett livslångt trygghetspaket till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och riksdagens ledamöter. I rapporten slår parterna fast att ett välfungerande tjänstepensionssystem är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen.

– Anställda med kollektivavtalad ITP kan känna sig trygga med att de har en riktigt bra tjänstepension. Man kan sitta still i båten och lita på att pengarna växer på kontot varje månad, eller aktivt välja vilka försäkringar och sparformer som passar en själv, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK och medförfattare till rapporten.

Rapporten Tjänstepensionen ITP – Ett livslångt trygghetspaket lyfter fram hur tjänstepensionen ITP kompletterar de allmänna trygghetssystemen och bidrar till välfärden i Sverige.

Tjänstepensionen ITP omfattar 2,4 miljoner privatanställda tjänstemän på 36 000 företag som har kollektivavtal. I rapporten beskrivs de försäkringar och skydd som ingår i tjänstepensionen ITP, utöver själva tjänstepensionen. ITP sjukpension kompletterar exempelvis ersättningen från Försäkringskassan. Ur ett samhällsperspektiv bidrar kollektivavtalen till stabilitet och avlastning av de offentliga stödsystemen.

Rapporten visar också att de kraftigt pressade avgifterna inom tjänstepensionen ITP innebär att sparkapitalet för en privat tjänsteman är väsentligt större när det är dags att lämna arbetslivet. Det kan handla om drygt 330 000 kronor mer, jämfört med motsvarande tjänstepensioner på den öppna marknaden.

Läs pressmeddelandet från Collectum