Nya Kemiguiden hjälper företag att minska kemiska hälsorisker

Publicerat 2020-10-23

Kemiguiden hjälper företag som använder kemiska produkter att reda ut vilka krav som gäller för dem. Nu har guiden lanserats i en ny version, med en uppdaterad teknisk plattform och förbättrad innehållsstruktur.

Med hjälp av Prevents Kemiguiden får mindre och medelstora företag kunskap kring hur de kan förbättra säkerheten och minska de kemiska hälsoriskerna på arbetsplatsen. Den beskriver vilka lagar och regler som gäller och hur man följer dem på rätt sätt. Guiden finns nu i en ny version och är ett av alla Preventprojekt som PTK:s arbetsmiljögrupp är delaktig i. Gruppen bidrar till tjänstemännens perspektiv tas till vara i alla projekt.

När arbetsmiljögruppen skulle uppdatera Kemiguiden låg fokus på lättillgänglighet. Målet var att skapa en tydlig uppslagsbok, anpassad efter användarens behov. Den som läser ska snabbt få den information hen söker.

”Kemiguiden har fått en ny teknisk plattform och går nu att använda på olika enheter, som mobil eller surfplatta. Vi har också förbättrat strukturen på innehåll och tagit fram tydligare länkar och direktlänkar till lagtext.”

Magnus Skagerfält

Sakkunnig på Sveriges Ingenjörer och PTK:s representant i projektet.

För de som har behov att fördjupa sig ytterligare finns sedan tidigare sidan Kemihjälpen, också hos Prevent. Kemihjälpen och Kemiguiden har på ett tydligare sätt integrerats, så att användaren lätt ska kunna plocka den information som behövs.

Magnus är nöjd med den nya guiden och ser att den fyller en viktigt funktion för de som arbetar med kemiska produkter.

– Det som gör Kemiguiden unik är att informationen är specifikt anpassad till mindre företag som använder kemiska produkter, inte till den stora kemiindustrin, säger Magnus Skagerfält.