Redan under det första dygnet fick CSN in 5 500 nya ansökningar om omställningsstudiestöd. Det är färre än vid samma tidpunkt förra året, då CSN fick in 6 300 ansökningar under det första dygnet. Totalt har över 100 000 ansökningar om omställningsstudiestöd skickats in från 63 000 personer sedan den 1 oktober 2022.
Tiotusen personer studerar eller har studerat med omställningsstudiestöd
Omställningsstudiestödet syftar till att öka tryggheten på arbetsmarknaden genom att skapa möjligheter för livslångt lärande. Det är en del av en helhet som även innehåller rådgivning, kortare, betalda utbildningar, stöd för validering och kollektivavtalat omställningsstudiestöd från parternas omställningsorganisationer. Att människor stärker sin kompetens är bra för företagen, samhället och individen.
Fortfarande väntar över 15 000 personer på besked om de får omställningsstudiestöd för studier under hösten 2024. En följd av de långa handläggningstiderna är att medel som riksdagen har avsatt till omställningsstudiestöd fryser inne. Att handläggningstiderna kortas avsevärt är därmed en förutsättning för att anslaget till omställningsstudiestödet ska nyttjas i sin helhet.
Handläggningstiderna hos CSN måste kortas
Den stora efterfrågan på omställningsstudiestödet visar att intresset för och behovet av ny kompetens i arbetslivet är stort. Parterna har, sedan reformen trädde i kraft, arbetat aktivt för att få regeringen att ge CSN tillräckliga resurser för att säkerställa att alla sökande får besked i tid innan utbildningarna startar.
De regelförenklingar som beslutas under hösten kommer att effektivisera arbetet hos CSN och ett nytt systemstöd kommer att bidra till en automatisering av handläggningen. Parterna välkomnar också att regeringen i höstbudgeten hörsammade CSN:s krav på ytterligare resurser för att öka tempot i handläggningen.
Karriärrådgivning finns att få
Samtliga omställningsorganisationer har genom de nya huvudavtalen fått utökade uppdrag att stötta anställda. PTK:s och Svenskt Näringslivs omställningsorganisation TRR ger privatanställda tjänstemän vägledning i att ta nästa steg på arbetslivet – oavsett om man är i behov av omställning eller om man på eget initiativ vill utvecklas. Ett yttrande till CSN inför deras beslut om omställningsstudiestöd är en del av erbjudandet.
TRR är den största omställningsorganisationen för privatanställda tjänstemän med mer än 35 000 anslutna företag och 950 000 anställda. Privatanställda tjänstemän har genom PTK:s huvudavtal med Arbetsgivaralliansen och Svensk Scenkonst tillgång till stöd från TRS och genom huvudavtalet med Fremia tillgång till stöd från Omstella. För privatanställda tjänstemän på företag utan kollektivavtal finns den offentliga omställningsorganisationen Nysteget.
Såväl anställda som företag ser stora behov av ny och uppdaterad kompetens
Att behovet av ny och uppdaterad kompetens i arbetslivet är stort vittnar de senaste årens debatt om arbetskraftsbrist om. Parternas gemensamma bild är också att intresset av att utbilda sig är mycket stort. Tidigare har de ekonomiska förutsättningarna varit ett stort hinder, men i takt med att omställningsstudiestödet blir mer känt, kommer söktrycket att öka.
Undersökningar från flera fackförbund visar att uppemot 40 procent av de privatanställda tjänstemännen behöver vidareutbildning de kommande tre åren. Enligt Svenskt Näringslivs omställningsindikator säger 5 procent att det är mycket sannolikt att de kommer att söka stödet inom två år. Det motsvarar 195 000 personer i målgruppen för omställningsstudiestödet.