Välkommen plan för arbetsplatsnära vaccinationer

Publicerat 2021-04-14

Fack och arbetsgivare välkomnar den plan för covid-vaccinering på arbetsplatserna som parternas arbetsmiljöorganisation Prevent och branschföreningen Sveriges företagshälsor tagit fram.

LO, PTK och Svenskt Näringsliv uppmanade tidigare i år regionerna att underlätta för att vaccinering ska kunna genomföras på eller i närheten av arbetsplatserna. Tanken är att ingen ska behöva ta ledigt från jobbet eller resa långt för att vaccinera sig.

– Målet är att det ska gå snabbt och effektivt att vaccinera många, när vaccinet väl finns tillgängligt. Istället för att flytta människor till vaccincentraler kan vi nu flytta vaccinationen till där människorna är, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, i det partsgemensamma pressmeddelandet.

”Vaccination på arbetsplatser” – en vägledning

Vid akuta situationer som coronapandemin kan regionerna direktupphandla insatser från exempelvis företagshälsovården. Därför har Prevent tillsammans med Sveriges företagshälsor tagit fram vägledning ”Vaccination på arbetsplatser” för hur vaccinationer på arbetsplatsen ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt.

– Syftet är att hjälpa verksamheter med förberedelserna så att vaccinationer på arbetsplatsen kan göras på ett tillgängligt och smittsäkert sätt, säger Lisa Markström, projektledare på Prevent, i ett pressmeddelande.

Att arbetsplatser kan genomföra vaccinering tillsammans med företagshälsovården kan förenkla för de som behöver gå till jobbet, och samtidigt minska trycket på vårdcentraler när massvaccineringen inleds.

Vägledningen är kostnadsfri och i den ingår en lista över punkter som kan vara bra att tänka på vid förberedelser på arbetsplatsen, som riskbedömningar, kommunikation med anställda, logistik, lokaler och utrustning. Den innehåller också krav som behöver ställas på den leverantör som ska utföra vaccineringen.

Med hjälp av en checklista kan verksamheter upptäcka och åtgärda eventuella risker inför en vaccinering så att den kan genomföras på ett säkert sätt.

Materialet finns på Prevents webbplats.