”Vi behöver mer kunskap om pensioner”

Publicerat 2024-11-21

Han har lång facklig erfarenhet, men har en ständig vilja att lära sig mer. Fredrik Alm är regionalt placerad ombudsman för Sveriges Lärare och har gått flera av PTK:s utbildningar, nu senast fördjupningskurs i pension och försäkring. Återigen har det väckt lusten till mer kunskap!

– Ja, det är verkligen så. Jag uppskattar PTK:s kurser enormt. De är genomarbetade, relevanta och givande. Varje gång jag får mejl om nya utbildningar där, så blir jag glad!

Fredrik Alm bubblar av entusiasm, men blir mer allvarlig när han beskriver sin roll som ombudsman och varför han är fackligt engagerad.

– Som facklig företrädare på en arbetsplats eller som ombudsman så har man medlemmarnas förtroende och det är något som är väldigt fint. Att få förtroendet att föra någons talan är stort.

Flexpension – nästa stora fråga

Han började sin fackliga bana direkt när han blev fast anställd som lärare, lite av en slump då några kolleger tog med honom på ett möte. Men han kände direkt att det var rätt plats för honom. Nu har han varit förbundsanställd ombudsman i 15 år och gillar den rollen.

– Som förtroendevald eller som medlem förväntas du inte kunna allt, men som ombudsman är du den som ska kunna mycket om alla frågor för att sedan kunna utbilda och svara på frågor. För mig har PTK:s utbildningar varit en stor kunskapskälla genom åren och jag har till exempel gått alla kurser inom pension och försäkring.

Fredrik Alm, Sveriges Lärare

”För mig har PTK:s utbildningar varit en stor kunskapskälla genom åren och jag har till exempel gått alla kurser inom pension och försäkring.”

Fredrik Alm

Sveriges Lärare

Just inom pensionsfrågan ser han ett paradigmskifte just nu. Pensionsåldern har höjts, fler kan jobba längre, men flexa mellan jobb och pensionsuttag. Jobbonär och flexpension har blivit vedertagna begrepp.

– Nästa stora kunskapsfråga är definitivt det här med flexpension. Vi behöver lära oss mer om det.

Kunskap och kollektivavtalshumor

PTK:s fördjupningskurs inom pension och försäkring börjar med en digital kursdel som avslutas med ett kunskapstest. Tanken är att deltagarna ska hamna på ungefär samma kunskapsnivå innan man träffas fysiskt i två dagar.

– Det är ett snyggt digitalt upplägg och en bra början. Alla deltagare får en god grundkunskap och det ger förutsättningar för bra diskussioner. Att kombinera det digitala med att ses är perfekt. Det fysiska mötet är så viktigt och givande, säger Fredrik Alm.

Han konstaterar att förutom från kursinnehållet, så kommer mycket av den inhämtade kunskapen från diskussionerna med deltagare från vitt skilda branscher som alla hanterar olika situationer i sin vardag.

– De samtalen har jag mycket nytta av. De ger en insikt i olika realiteter, villkoren i kollektivavtalen och hur olika det kan se ut i olika delar av arbetslivet. Det är också trevligt och så skrattar vi mycket åt intern kollektivavtalshumor, säger Fredrik Alm.