Ny rapport: Pensionärer som jobbar riskerar skattesmäll

Publicerat 2021-09-22

Inkomstskattelagen bör ändras så att pensionärer som kombinerar jobb och pension kan pausa tjänstepensionen utan att riskera en skattesmäll. Det är slutsatsen i en ny rapport som i dag överlämnas till socialförsäkringsminister. Bakom rapporten står Svenskt Näringsliv, PTK och Collectum.

I rapporten ”Tjänstepensionen ITP – Ett livslångt trygghetspaket” lyfts konkreta förslag på ändringar i lagtexten som skulle göra det möjligt för pensionärer som arbetar att pausa tjänstepensionsutbetalningarna, på samma sätt som det går att pausa uttaget av den allmänna pensionen. Den visar även hur tjänstepensionen ITP kompletterar de allmänna trygghetssystemen och bidrar till välfärden i Sverige. Ur ett samhällsperspektiv bidrar tjänstepensionen ITP till stabilitet och avlastning av de offentliga stödsystemen.

PTK kommenterar rapporten tillsammans med Svenskt Näringsliv och Collectum i ett gemensamt pressmeddelande.

– Tjänstepension är en allt viktigare del av pensionen. Anställda med kollektivavtalad ITP kan känna sig trygga med att de har en riktigt bra tjänstepension. Man kan sitta still i båten och lita på att pengarna växer varje månad, säger Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK och medförfattare till rapporten.

– En enkel ändring i regelverket skulle göra det möjligt för fler seniorer att jobba och bidra till välfärden. Pensionärer som jobbar ska inte behöva riskera en skattesmäll på flera tusen kronor i månaden för att det inte går att pausa uttaget av tjänstepension, säger Ingvar Backle, pensionsexpert på Svenskt Näringsliv och medförfattare till rapporten.

Svenskt Näringsliv, PTK, Collectum, Alecta och flera andra tjänstepensionsaktörer har flera gånger lyft behovet av ett mer modernt och flexibelt regelverk. Riksrevisionen har rekommenderat regeringen att ta bort hinder för att pausa pågående utbetalningar. Även Pensionsgruppen i riksdagen har uppmärksammat problemet och rapporten har skickats till samtliga 349 riksdagsledamöter och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Tjänstepensionen ITP omfattar 2,4 miljoner privatanställda tjänstemän på 36 000 företag som har kollektivavtal. För arbetsgivare är det ett enkelt sätt att känna sig trygg med att de anställda har bra försäkringar. För anställda innebär det en trygg och enkel lösning som följer med genom hela livet.

Här kan du läsa pressmeddelandet i sin helhet.

Fakta om att pausa tjänstepensionen

Inkomstskattelagen 58 kap 11 § måste omformuleras för att det ska gå att göra en paus i uttaget av tjänstepension. Frågan är utredd och klar och det finns ett förslag på en omformulering, som alla remissinstanser var positiva till, i Tjänstepensionsbeskattningsutredningens slutbetänkande SOU 2015:68, Tjänstepension och tryggandelagen.