Med gemensam kraft förhandlar fackförbunden inom PTK trygghet, inflytande och utveckling i arbetslivet. PTK:s uppdrag är förhandling och målet är ett tryggt arbetsliv och en bra pension för privatanställda tjänstemän.
I takt med att medlemsförbunden växer stärker PTK positionen som förhandlande part i den svenska arbetsmarknadsmodellen. De nya huvudavtalen om trygghet, omställning och anställningsskydd som tecknades 2022 har blivit ett gott sällskap till tjänstepensionsavtalet ITP, som sedan 60-talet har gett privatanställda tjänstemän högre pension och tryggare försäkringar.
Inom PTK samverkar förbunden för att tjänstemännen ska ha ett långt och hållbart arbetsliv. Arbetet innebär bland annat att kontinuerligt driva fram ansvarstagande och trygga system för pensioner, försäkringar, arbetsmiljö, omställning och inflytande. Ett viktigt uppdrag för PTK är också att värna och utveckla den svenska arbetsmarknadsmodellen, både i Sverige och i EU.
Antalet medlemmar i fackförbunden ökar stadigt
PTK samlar Sveriges fackförbund för privatanställda tjänstemän: totalt 26 fackförbund inom TCO, Saco och Ledarna. Det samlade medlemsantalet i förbunden ökar stadigt. Bara under föregående år ökade medlemsantalet i 19 av PTK:s 26 förbund. På tio år har PTK ökat med drygt 25 procent: från 823 816 för tio år sedan till dagens 1 030 980.
Unionen är det största PTK-förbundet med 611 323 privatanställda tjänstemän, följt av Sveriges Ingenjörer som organiserar 120 000 privatanställda tjänstemän och Ledarnas 77 735. Ett av de mindre förbund som vuxit mest under året är Arbetsterapeuterna som ökat med drygt 26 procent.
PTK förhandlar för tjänstemän i privat sektor
PTK förhandlar för tjänstemän i privat sektor, alltså för tjänstemän på företag, i organisationer och föreningar. PTK:s största motpart på arbetsgivarsidan är Svenskt Näringsliv, men PTK förhandlar även med Arbetsgivaralliansen, Svensk Scenkonst, Fremia och Fastigo.