Emma upplever att många i hennes omgivning inte känner till det nya omställningsstudiestödet och de övriga möjligheter som det nya huvudavtalet ger när det handlar om att utveckla sin kompetens.
– Det är viktigt att sprida kunskapen om de stöd som går att få. Jag hade valt att studera även om stödet inte funnits, men det hade blivit betydligt svårare. Inte minst ekonomiskt.
Att Emma själv tittade närmare på olika utbildningar och förutsättningarna för att få stöd för studier gjorde att det gick snabbt att få hjälp från Omstella. Detta är också något hon rekommenderar vid sidan av att ta hjälp av sitt fackförbund och sin omställningsorganisation. Att göra läxan är också något som Omstella uppmuntrar till.
– Att vara påläst gör att processen kan gå snabbare, men också att vi kan ge bättre råd kring möjliga vägval. Vi talar inte om för de som kontaktar oss vad de ska göra. I stället fungerar våra rådgivare som bollplank och ger vägledning som kan underlätta vägen till utbildning eller ett nytt jobb, säger Ylva Hamilton.
Stärkt kompetens är viktigt för alla – under hela arbetslivet
Ylvas råd är också att inte se kompetensutveckling som en engångsinsats, utan något som behöver ske genom hela arbetslivet.
– Jag tycker att det är viktigt att inte sluta att ställa sig frågan vad jag som individ behöver för att fortsätta att vara relevant på arbetsmarknaden. Alla behöver kompetensutveckla sig och i och med omställningsstudiestödet är möjligheterna till utbildning bättre än någonsin.
Även Emma ser ett behov av att fler vidareutbildar sig och menar att omställningsstudiestödet är en viktig reform som underlättar det.
– Om fler får upp ögonen för stödet kommer fler att studera. Vidareutbildning är angeläget för alla, och inom många yrken krävs fördjupade kunskaper som inte ryms inom en grundutbildning.
Ylva Hamiltons tre tips för den som vill stärka sin ställning på arbetsmarknaden.
Ta hjälp av en rådgivare för att få stöd i att orientera dig mellan olika alternativ för att stärka din framtida ställning på arbetsmarknaden. Studier kan vara en väg, och här finns många olika alternativ att välja mellan, men det är bra att inte låsa sig vid en plan. En rådgivare kan tipsa om andra vägar till utveckling i yrkeslivet.
Inventera din kompetens för att tydliggöra vad du kan och vad du har för erfarenheter. Genom en inventering blir det lättare att se om kompetensen behöver fyllas på, men också hur din kunskap kan översättas till andra branscher eller yrken.
Stärk dina nätverk. Berätta för människor att du skulle vilja byta jobb och att du söker något nytt. Ta också kontakt med personer som arbetar inom området och ställ frågor om yrket. Testa att skicka in spontanansökningar, och använd LinkedIn för att få nya kontakter.