Fira kollektivavtalets dag

Publicerat 2024-03-06

Den 17 mars är det kollektivavtalets dag. Det är mer värt att fira än att få tillbaka på skatten i deklarationstider. Den som omfattas av kollektivavtal får både mer pengar i plånboken och trygghet på jobbet. Vad sägs till exempel om möjligheten att plugga ett helt år med 80 procent av lönen eller dubbelt så hög pension? Det är värt att fira!

Den som omfattas av de kollektivavtal som PTK förhandlat med våra motparter kan känna sig trygg hela arbetslivet – och därefter. Eller vad sägs om tjänstepension med låga avgifter som för vissa blir den största delen av den totala pensionen, möjlighet att få extra ekonomiskt stöd mellan jobb, gratis karriärrådgivning eller att plugga ett helt år med 80 procent av lönen? Ja, och så får du också extra pengar om du blir sjuk, råkar ut för en arbetsskada eller om det värsta inträffar och din familj behöver ekonomiskt stöd.

Vi tycker att alla dessa förmåner är värda att uppmärksamma! Medlemsförbunden inom PTK arbetar ständigt för att förhandla fram balanserade lösningar som fungerar både för dig som anställd och för arbetsgivarna – det är styrkan i den svenska arbetsmarknadsmodellen. När vi har förhandlat klart ser våra gemensamma bolag till att du får ta del av resultatet.

PTK representerar 26 fackförbund med drygt en miljon medlemmar. Genom att förhandla tillsammans kan vi nå bättre villkor för medlemmarna och för alla som omfattas av våra kollektivavtal.

Studier och utveckling ökar tryggheten

Den som vill stärka sin framtida kompetens, både som anställd eller mellan jobb har möjlighet att få stöd i omställning från TRR, TRS eller Omstella. Stödet är helt frivilligt, men varför tacka nej till extra pengar utöver a-kassan mellan jobb, stöd att hitta ett nytt jobb, personlig vägledning och möjlighet till betald utbildning? Allt det här ryms inom Trygghetsöverenskommelsen och de nya huvudavtal som PTK tecknade 2022.

Eller kanske behöver du kompetensutveckling i nuvarande tjänst från din arbetsgivare? Det går också att få, med stöd av Utvecklingsavtalet. Det är ett av PTK:s äldsta avtal som har nu åter blivit aktuellt i relation till kompetens- och omställningsstöden i de nya huvudavtalen. Avtalet reglerar bland annat arbetsgivarens ansvar för kompetensutveckling i anställningen.

Tjänstepensionens många fördelar

PTK tecknar avtal om tjänstepensionerna ITP och KTP. De utgör ett helt centralt komplement till den allmänna pensionen för att du ska kunna leva på din pension. I tjänstepensionen ingår också en sjukförsäkring som ger ersättning till den som är sjuk och ekonomiskt skydd till familjen.

Syftet med ITP-upphandlingarna som görs vart femte år är att tjänstemännen ska få ut mer pension för de pengar som investeras. Vid 2023 års ITP-upphandling sänktes avgifterna ytterligare. Låga avgifter = högre pension.

Kollektivavtal ger fördelar hela arbetslivet

Tjänstepensionen och omställningsavtalen är några av de största kollektivavtalen där PTK är förhandlande part, men vi bär också avtal inom arbetsskadeförsäkring, uppfinningar och inflytande. Här hittar du alla våra avtal, och här kan du läsa mer om hur kollektivavtal fungerar och alla dess fördelar.

Besök Avtalat för mer information

Avtalat informerar om de kollektivavtal som PTK, LO och Svenskt Näringsliv tecknar. Är du privatanställd tjänsteman och vill veta mer om dina förmåner? Då kan du gå in på avtalat.se På avtalat.se finns samlad information om din tjänstepension ITP och de försäkringar som ingår för dig som privatanställd tjänsteman. Det är också här du gör dina ITP-val. Där kan du få rådgivning om dina pensionsval eller boka in dig på gratis webbinarium.